Datum: 6 mei 2025
Locatie: OVAL, Antwerpen
Het openbaar vervoer is onmisbaar voor een duurzame toekomst, maar kan alleen optimaal functioneren als het voor iedereen veilig is. De huidige situatie is zorgwekkend: internationaal onderzoek wijst uit dat tot 4 op 5 jonge vrouwen reeds te maken hebben gehad met seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. Op Belgische bussen, trams en treinen worden gemiddeld 15 gevallen van agressie gemeld per dag, en dit aantal blijft toenemen.
In het kader van het Europees onderzoeksproject ACCTING, dat de impact van de Green Deal op kwetsbare groepen onderzoekt en beleidsvoorstellen maakt, onderzochten we de impact van onveiligheid in en rond het openbaar vervoer op kwetsbare groepen zoals vrouwen en minderheden. Het resultaat is duidelijk: om het gebruik van het openbaar vervoer verder te stimuleren is een integrale en holistische aanpak van onveiligheid nodig.
Met behulp van het 7P-model van UniSAFE bieden we een beleidskader aan waarmee onveiligheid in het openbaar vervoer op een geïntegreerde en holistische manier kan worden aangepakt. Dit kan door vervoerders en beleidsmakers worden gebruikt om hun eigen beleid aan te pakken.
Geïnteresseerd? Lees onze factsheet
In ons seminar krijgt u inzicht in het veiligheidsbeleid van De Lijn, MIVB en NMBS, inclusief de uitdagingen waar deze vervoerders mee kampen. Het aansluitende panelgesprek brengt verschillende stakeholders samen om concrete oplossingen te identificeren voor een veiligere reisomgeving.
Sprekers

Ilse Depaepe – De Lijn
Deskundige Veiligheid & Beveiliging – met focus op sociale veiligheid
Ilse is verantwoordelijk voor de analyses van agressie en overlast, houdt wetgeving in het oog om de impact voor De Lijn te bepalen, zorgt voor de vergunning van onze veiligheidsdienst, spreekt netwerken aans en brengt ze bij elkaar om problematiek van agressie en overlast op het openbaar vervoer te bespreken.

Tamara Eelsing – MIVB
Diversity Manager
Tamara is in de eerste plaats een mensenmens, gedreven door waarden als billijkheid, gelijkwaardigheid en eerlijkheid. Als HR-professional is ze competent in leiderschapsontwikkeling, talentmanagement, successiemanagement, opleiding en ontwikkeling en heeft ze zich de laatste 10 jaar gespecialiseerd in diversiteit en inclusie.

Veerle Berx – NMBS
Panelleden

Peter Meukens – TreinTramBus
Voorzitter
TreinTramBus vertegenwoordigt de reizigers in het publieke debat om ons openbaar vervoer te verbeteren. Na zijn carrière als leerkracht zet Peter zich onvermoeid in voor deze uitdaging.

Lotte Stoops – Groen
Brussels parlementslid en voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
Als parlementslid diende Lotte een unaniem goedgekeurde resolutie in die intimidatie en seksuele agressie in de openbare ruimte en in het openbaar vervoer dient te bestrijden.

Selcuk Celik – De Lijn
Deskundige Sociale Veiligheid en Teamleider Controle
In zijn rol als teamleider voor controles staat Selcuk met beide voeten in de veiligheidswereld van De Lijn.

Jan Politiek
Chief Security Officer – Arriva Nederland
Jan Politiek werkt als integraal veiligheidsadviseur voor de afdeling QHSE op het hoofdkantoor van Arriva Nederland. Jan neemt jaren ervaring mee in het vakgebied van openbaar vervoer, specifiek bus, waarin hij de eerste stappen zette als chauffeur, doorgroeide tot manager OCC-bus en zich later specialiseerde op het gebied van (sociale) veiligheid en kwaliteit. Zijn specialiteit is Agressie & Geweld en Antiterrorisme.
Dit seminar wordt georganiseerd door Yellow Window in het kader van het Europees onderzoeksproject ACCTING.
ACCTING (AdvanCing behavioural Change Through an INclusive Green Deal) produceert kennis en innovaties om gedragsverandering te bevorderen voor een inclusieve en gelijke Europese Green Deal. Meer info: accting.eu
Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101036504. De inhoud van dit evenement is bepaald door het ACCTING-projectconsortium en weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de standpunten van de Europese Commissie. De EC is niet aansprakelijk voor enig gebruik dat kan worden gemaakt van de hierin opgenomen informatie.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020
Science with and for Society programme under grant agreement no. 1101036504